A szabadságharc népzenei emlékei

Tari Lujza

Ha Görgei jó vezérünk lett vóna - Kis pej lovam nyeritett a csatába

Barabás Miklós: Görgey Artúr, 1850A Ha Görgei jó vezérünk lett vóna kezdetű vers tükrözi azt a - parasztság körében általános - véleményt, mely szerint a szabadságharc bukásáért egyedül Görgei okolható.

Az itt bemutatott népdal az egyetlen 48-as vonatkozású szöveg a Zenetudományi Intézet Népzenei Típuskatalógusa megfelelő dallamtípusában. (Dallamunk 7 5 1, illetve 7 b3 1 kadenciájú, 11-es szótagszámú.) A régi stílusú dallam vokális változatai főleg lírai dalok, a hangszeresek pedig lassú táncdallamok. Az erdélyi szövegek legtöbbje szerelmi dalszöveg: 

A lelkiismeret-furdalástól gyötört Görgeyt a múlt árnyai kísértik – ismeretlen festő műveEz a kislány mind azt mondja vegyem el / De nem kérdi, hogy én mivel tartom el, Kicsi csillag, ha leesik, elterül / Haragszik rám az én rózsám, elkerül, Száraz fából könnyű hidat csinálni / Jaj, de nehéz szép szeretőt találni. A dalok előadásában, különösen Gyimesben s Erdély más tájain is erőteljesen érvényesül az aszimmetria, így pl. a népmesemondóként és dalosként egyaránt nagy tudású Kocsis Miklós Barabás előadásában. Bár a népzenei gyűjteményben nincs Kossuth-szöveges változat, Kalotaszegen éneklik a dallamot Kossuth lova megérdemli a zabot szöveggel is.

30. kotta

     Ha Görgei jó vezérünk lett vóna,
     Most a magyar német rabja nem vóna.
     Verje meg a magyar Isten Görgeit,
     Mér rakatta le a magyar fegyverit.

*A felfelé húzott szárú kotta az idősebb, a lefelé húzott pedig ifjabb Oláh István verziója.

31. kotta

     Kis pej lovam nyeritett a csatába,
     Mert a lábát kilenc golyó tanáta.
     Szállj le huszár, vedd le nehéz nyergëmet,
     Fáj a lábam, nem bírlak el tégëdet.
     Szállj le vedd le nehéz nyergëmet,
     Fáj a lábam, nem bírlak el tégëdet.